CV

Rita Mendes is viooldocente in Lissabon. Als onderdeel van haar studie heeft zij ook twaalf jaar in Nederland gestudeerd/gewerkt en spreekt zij uitstekend Nederlands.
Zij vervolgde haar studie aan het Rotterdams Conservatorium waar zij zich specialiseerde in vioolpedagogiek. Daarna werkte ze als viooldocent  bij verschillende muziekscholen in Rotterdam, Zoetermeer, Woerden en Gouda. Rita volgde cursussen op het gebied van vioolpedagogiek bij Peter de Leeuw, Johannes Lievaart (Suzuki methodiek), Qui van Woerdekom, Joyce Tan, Sheila Nelson (Guildhall School-London), Caty Shepheard (Musik Hochschule Dusseldorf) en in Finland bij de oprichters van Colourstring Method (Helsinki Music Institut).

Terug in Portugal ontwikkelde zij projecten die gericht zijn op het bereik van een breder publiek voor het vioolspel. Deze activiteiten resulteerden in het project "Het Feest van de Violen” dat wordt gegeven op basisscholen, in culturele centra en buurthuizen.

Op dit moment leidt ze projecten van vioolonderwijs in groepen van kinderen en volwassenen in Fundação O Século en Museu do Oriente (Lissabon).Dankwoord

De realisatie van het project “Het Feest van de Violen” werd mede mogelijk gemaakt door de welwillende medewerking van vele vrienden in Nederland en Portugal.

De Rotterdamse vioolbouwer Robert Walters was de eerste die het project onvoorwaardelijk steunde. De overgrote meerderheid van de violen die in de sessies gebruikt worden, komen uit zijn atelier. Dank je Robert!

De beroemde familie Bouman in Den Haag, had ook een waardevolle bijdrage in het leveren van diverse onderdelen voor de violen. En niet te vergeten ook de lekkernijen, thee en koekjes! In Portugal, had “Het Feest van de Violen” de enthousiaste steun van Judith Bauer. Zij repareerde “gratis”de beschadigde violen. Dank je Judith!

De winkel in het Centro Comercial Plim in Carcavelos, was de "centrale ziekenhuis" voor alle violen en strijkstokken die beschadigd raakten tijdens het eerste jaar van het project. Bedankt meneer Rodrigues en D. Fatima!
Maar steun aan het project is nog niet alles.

Planeta Tangerina maakte het logo voor de prijs van super-vriend; heel erg bedankt Yara Kono!
De filmmakers Pedro Sena Nunes (Portugese versie) en Adolfo Estrada (Nederlandse versie) leverden een doorslaggevende bijdrage aan de verspreiding van het project.
De componist Vasco Negreiros verrijkte het project met originele muziek, zoals gecomponeerd voor verschillende tijdstippen van de sessies. Vasco dank je wel !
Edward Susanna maakte mooie foto's en mijn nichtje Maria Trigo ontwierp en bouwde deze website. Jullie beiden zeer bedankt!

Er waren tal van mensen, zowel in Portugal en Nederland die op allerlei manieren hebben geholpen: suggesties, kritiek, aanmoediging, hulp bij de samenstelling en vertaling van teksten, foto's, video's, transport van de spullen, verspreiding ...