CV

Rita Mendes is viooldocente in Lissabon. Maar zij heeft ook twaalf jaar in Nederland gewerkt en spreekt Nederlands.
Zij rondde de opleiding voor Viool af aan het Nationaal Conservatorium te Lissabon. Zij vervolgde haar studie aan het Rotterdams Conservatorium waar zij zich specialiseerde in vioolpedagogiek bij Peter de Leeuw. Daarna werkte ze als vioollerares bij verschillende muziekscholen in Rotterdam, Zoetermeer, Woerden en Gouda. Zij volgde postgraduate cursussen op het gebied van vioolpedagogiek in Nederland bij Johannes Lievaart (Suzuki methodiek), Qui van Woerdekom en Joyce Tan, in Engeland bij Sheila Nelson (Guildhall School), in Duitsland bij Caty Shepheard (Musik Hochschule Dusseldorf) en in Finland (Colourstring Method, Helsinki Music Institut).
Na terugkeer naar Portugal, was zij onderwijskundig directeur aan het Conservatorium van Leiria. Zij ontwikkelde pilot-projecten op het gebied van vioolpedagogie die er op gericht waren een groter publiek van kinderen kennis te laten maken met vioolspelen. Deze activiteiten resulteerden in het project "Violinos em Festa" dat wordt gegeven op basisscholen, in culturele centra (als bibliotheken of musea) en buurthuizen.
Op dit moment geeft zij vioolles op de Muziekschool van Linda-a Velha (Lissabon).Dankwoord

De realisatie van het project “Het Feest van de Violen” werd mede mogelijk gemaakt door de welwillende medewerking van vele vrienden in Nederland en Portugal.
De Rotterdamse vioolbouwer Robert Walters was de eerste die het project onvoorwaardelijk steunde. De overgrote meerderheid van de violen die in de sessies gebruikt worden, komen uit zijn atelier. Dank je Robert!
De beroemde familie Bouman in Den Haag, had ook een waardevolle bijdrage in het leveren van diverse onderdelen voor de violen. En niet te vergeten ook de lekkernijen, thee en koekjes! In Portugal, had “Het Feest van de Violen” de enthousiaste steun van Judith Bauer. Zij repareerde “gratis”de beschadigde violen. Dank je Judith!
De winkel in het Centro Comercial Plim in Carcavelos, was de "centrale ziekenhuis" voor alle violen en strijkstokken die beschadigd raakten tijdens het eerste jaar van het project. Bedankt meneer Rodrigues en D. Fatima!
Maar steun aan het project is nog niet alles.
Planeta Tangerina maakte het logo voor de prijs van super-vriend; heel erg bedankt Yara Kono!
De filmmakers Pedro Sena Nunes (Portugese versie) en Adolfo Estrada (Nederlandse versie) leverden een doorslaggevende bijdrage aan de verspreiding van het project.
De componist Vasco Negreiros verrijkte het project met originele muziek, zoals gecomponeerd voor verschillende tijdstippen van de sessies. Vasco dank je wel !
Edward Susanna maakte mooie foto's en mijn nichtje Maria Trigo ontwierp en bouwde deze website. Jullie beiden zeer bedankt!
Er waren tal van mensen, zowel in Portugal en Nederland die op allerlei manieren hebben geholpen: suggesties, kritiek, aanmoediging, hulp bij de samenstelling en vertaling van teksten, foto's, video's, transport van de spullen, verspreiding ...

Aan u allen mijn hartelijke dank voor de hulp bij het vorm geven van dit project!