Inleiding

"Het Feest van de Violen". Uit Portugal komt deze bijzondere vioolles voor kinderen van 6-12 jaar die nog nooit een viool hebben aangeraakt. Een workshop voor een groep van ongeveer 15-25 jonge mensen, die in anderhalf uur leert met een strijkstok klanken uit een echte viool te halen en gezamenlijk een eenvoudig concertje te geven.
"Onmogelijk, vioolspelen is moeilijk, daar moet je hard voor oefenen. Een viool in kinderhanden, die is zo kapot! De kinderen van deze school weten niet eens wat een viool is!" Bezwaren die ook ooit in Portugal klonken, maar verstomden toen de ouders zagen dat het wl mogelijk was, dat hun kind een viool onder de kin nam en de strijkstok langs een snaar haalde en een toon liet klinken.
Nee, in anderhalf uur wordt je geen violist, maar je maakt als kind wel iets bijzonders mee. Je krijgt een van de bijzonderste instrumenten van onze muziekwereld in handen en je leert er geluid uit halen. Dat geeft plezier, maar ook zelfvertrouwen en trots. Een ervaring die je leert om iets onbekends zomaar aan te durven en het tot een goed einde te brengen. Je concentreren op iets moeilijks en jezelf corrigeren tot het goed gaat. Misschien opent de workshop de deur naar zelf muziek leren maken met een instrument. Maar ook als je niet verder gaat in de muziek, blijft de herinnering aan deze bijzondere gebeurtenis in je jeugd iets feestelijks.De Workshop

Op een speelse en beeldende manier worden de kinderen met liedjes en verhaaltjes in duidelijke stappen vertrouwd gemaakt met het instrument. Zelf beetpakken en leren vasthouden. Zelf onder je kin klemmen en de strijkstok over de snaren halen. Met hulp van een simpel kleurensysteem de goede snaren aanstrijken. Niet bang zijn maar durven. Samen iets spelen en naar de dirigent kijken als in een orkest. En als je klaar bent met de workshop, dan weet je wat een viool is en dat muziek iets leuks is om te doen, ook voor jou.
Er is voor elk kind een echte viool beschikbaar om op te spelen.